Adviesraad Sociaal Domein - organisatie

Schematisch weergegeven ziet de Adviesraad Sociaal Domein organisatie er als volgt uit:

Klik hier voor het schema

Onderwijsproject Beperkt&Sterk!

Met een speciale groep ervaringsdeskundigen organiseert de Adviesraad Sociaal Domein regelmatig gastlessen onder de titel “Beperkt&Sterk!”. De gastlessen worden nu doorgaans gegeven aan leerlingen van groep 7 van de basisschool.

Het doel is kinderen vertrouwd te maken met het leven van mensen die leven met een beperking. Het gaat om kennismaken en kennis doorgeven.

In deze les wordt benadrukt dat het hebben van een beperking soms wel lastig is, maar dat je met een handicap absoluut niet zielig bent. Met de vele hulpmiddelen die beschikbaar zijn, kunnen mensen met een beperking heel goed deelnemen aan de maatschappij.

De kinderen maken zo kennis met enthousiaste, positieve mensen. Tijdens de lessen worden taboes rond een handicap weg genomen en wordt een maatschappelijk relevante boodschap overgebracht.

De gastlessen duren in totaal twee uur. In die tijd maken de leerlingen kennis met de ambassadeurs van Beperkt&Sterk. Ze zien presentaties en/of filmpjes uit het dagelijks leven van drie ambassadeurs met verschillende beperkingen, bij voorbeeld blindheid, een spierziekte, een dwarslaesie of een beenprothese.

Ook kunnen er vragen gesteld worden, die telkens weer verbazen. Alle vragen, hoe intiem soms ook, worden beantwoord. De leerkrachten en de leerlingen zijn erg enthousiast over dit project.

De gastlessen worden afgesloten met een opdracht: Bedenk en maak iets handigs, leuks of hips voor iemand met een beperking. De school met het beste idee krijgt een prijs aan het eind van het schooljaar.

Ook ontvangen de kinderen die deel hebben genomen een certificaat van deelname en een kleinigheidje.

De Adviesraad Sociaal Domein geeft deze lessen sinds 2002, en is van plan hier in de toekomst mee door te gaan. Vorig jaar heeft de organisatie Welzorg twee gratis rolstoelen ter beschikking gesteld en daar zijn we erg blij mee.

In de toekomst willen we op zoveel mogelijk scholen de boodschap brengen dat je met een beperking meer kan dan je denkt, dat er heel veel mogelijk is!

Daarom willen we allereerst op alle basisscholen in Soest een gastles geven. Ook willen we verder in de regio, en in de toekomst wellicht landelijk, de maatschappelijke lessen van het ‘Beperkt&Sterk’ programma uitrollen.

Contact: de Adviesraad Sociaal Domein vindt het een gemiste kans als niet alle scholen in Soest en Soesterberg meedoen met dit bijzondere onderwijsproject. Als u inmiddels nieuwsgierig bent geworden en als de werkgroep nog niet langs is geweest op uw school, of die van uw kind(eren), meldt u dan bij coördinator G. Mun via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel de Adviesraad: 06-51463741 

 

Een mail van juf Karola van de Tweede van der Huchtschool:

Beste Marja,

(…) Al 11 keer zijn jullie bij ons geweest met deze mooie en zinvolle les en we waren toch wel bang, na de berichten dat er na zoveel jaren veel mee gestopt waren, het project niet meer gegeven zou worden. Wij zijn dus blij dat deze lessen nog voor kinderen beschikbaar blijven.

Jullie zijn van harte welkom op onze school! We hebben de lessen altijd in november gedaan en ik moet uiteraard even afstemmen met mijn collega's van de kleuters in verband met de beschikbaarheid van de gymzaal. Ik stel dus voor om opnieuw een datum in november te prikken. Doen jullie een voorstel dan stem ik het daarna af en kunnen we het daarna vastleggen.

Fijn, Marja. Voor kinderen is dit één van de meest bijzondere én leerzame dingen die ze doen in groep 7. En dat geldt voor hun juf ook.

Ik begrijp overigens jullie 'nieuwe kijk' op het project. Voor kinderen is het echter altijd nieuw (hoewel de zittenblijvers het ook super vinden een tweede keer) en het werkt! De combinatie van het spel spelen en napraten (dat maakt altijd weer de meeste indruk en daar praten ze in de klas ook nog het langst over na) is een formule die goed werkt. Zonder veranderingen zal het zeker weer een groot succes zijn.

Ik hoor graag een suggestie voor een datum. Hartelijke groet voor jullie allen!

Wordt lid van de Facebookgroep Beperkt&Sterk! voor de laatste nieuwtjes en foto’s:

 

Beperkt en Sterk

 

 

 

Werkgroep Toegankelijkheidsscans

De Adviesraad Sociaal Domein organiseert regelmatig toegankelijkheidsscans met als doel de toegankelijkheid van de omgeving voor mensen die leven met een beperking in beeld te brengen.

Lees meer

sociale kaart soest